Rekonštrukciu zámku vo Vígľaši majú ukončiť v septembri

21.01.2013 Detva

Vígľaš 21. januára (TASR) – Spoločnosť Zámok Vígľaš s.r.o., ktorá obnovuje zámok vo Vígľaši v okrese Detva počíta, že rekonštrukciu ukončí v septembri tohto roku. Pôvodne sa totiž hovorilo, že zámok bude sprístupnený do konca roku 2012.

"Obnova sa spomalila z objektívnych príčin. Všetky práce na omietkach, či už vonkajších alebo vnútorných, sa budú dokončovať až na jar," uviedla pre TASR zástupkyňa investora Ľudmila Červenková.

Práce podľa nej aktuálne napredujú v rámci možností, objekt je už vykurovaný. "Toho času realizujeme práce vo vnútri objektu. Až keď budú zrealizované kompletné omietky, môže sa začať s maľovkami a interiérovým vybavením budúceho kongresového hotela," dodala.

Rekonštrukcia sa začala na jar 2010. Investor plánoval vynaložiť asi 14 miliónov eur. Investorská spoločnosť získala na obnovu pamiatky z eurofondov 6 miliónov eur. Keďže čiastka z eurofondov tvorí len polovicu nákladov na rekonštrukciu, spoločnosť musí zvyšok uhradiť z vlastných zdrojov.

Okrem celkovej rekonštrukcie stredovekého objektu sa ráta aj s vybudovaním reštaurácie a hotelovej časti s 49 dvojlôžkovými izbami a deviatimi apartmánmi. Kongresová sála bude mať kapacitu 250 miest. Okrem toho má v objekte vzniknúť aj priestor pre výstavy.

Obec sa snažila zámok, ktorý sa nachádza v blízkosti štátnej cesty na trase Zvolen - Košice predať už niekoľko rokov. Kedysi figuroval na jednom z popredných miest aj na stránke ministerstva kultúry, ktorá ponúkala slovenské hrady a zámky na predaj. Aj keď záujemcov bolo niekoľko, kupec sa nikdy nenašiel. Samospráva neskôr hľadala investora, s ktorým by vytvorila novú spoločnosť. Po komunálnych voľbách v roku 2006 však nové zastupiteľstvo spoločný podnik odmietlo. Zámok predalo až v roku 2008 za jednu korunu.

Zámok bol od roku 1945 ruinou. Vtedy ho zničili armády počas oslobodzovacích bojov. Obci sa však v roku 2005 podarilo vďaka príspevkom z fondov Európskej únie zrekonštruovať baštu, vstupnú vežu a časť opevnenia. Na tieto práce vynaložila asi 497.909 eur. Brána, veža a hradné múry sú preto vo vlastníctve obce.

Na zámku sa v uplynulých rokoch, najmä počas letných prázdnin, stretávali početné skupiny umelcov, ktorí si z nádvoria vytvorili plenér. Konali sa tam tiež hudobné festivaly.
 
 
 

Vyberte región